När du renoverar din lägenhet

Även om du som bostadsrättshavare ansvarar för din lägenhet, så finns det vissa saker du måste tänka på när du gör förändringar

Tillstånd från styrelsen

Vissa åtgärder kräver styrelsen godkännande innan de får utföras. Att det krävs tillstånd beror på att dessa åtgärder kan påverka andra bostadsrättshavare eller till och med hela fastigheten, om de inte utförs rätt. Exempel på sådana åtgärder är de, som kräver bygglov eller innebär förändring av ledning för vatten, avlopp, värme eller bärande väggar. 

Se till att städa undan ordentligt

När du renoverar eller bygger om i din lägenhet är det bra att informera dina grannar i god tid innan (t ex på anslagstavlan i entrén) när du ska börja renovera och hur länge det kommer pågå. Du ser själv till att det inte sprids byggdamm och att gammal lägenhetsinredning forslas bort från vårt område. Blockeras trapphusen eller blir det för smutsigt av byggdamm eller likande (även runt föreningens fastigheter) debiteras  du för de extra kostnader som uppstår.

Du får det inte utföras sådant arbete som kan störa övriga boende eller  bedrivas yrkes- eller affärsverksamhet utan styrelsens medgivande. Renovering bör i första hand utföras under dagtid. Renoveringstider för störande arbeten är: mån-fred 07.00-20.00, lör, sön och helgdagar 10.00- 18.00. Du är skyldig att informera övriga boende vid t ex badrumsrenovering med mera, genom att sätta upp information på anslagstavlan i husets entréplan.

Tillstånd från myndigheter

Vissa åtgärder kräver t ex bygglov. Det ansvarar du som bostadsrättshavaren själv för att skaffa.

Fackmannamässigt

Alla underhålls- och reparationsåtgärder ska utföras på ett fackmannamässigt sätt.

Renovering regleras av föreningens stadgar

§ 43 Förändring i lägenhet:
" Bostadsrättshavaren får göra förändringar i lägenheten. Följande åtgärder får dock inte företas utan styrelsen tillstånd:
1. ingrepp i bärande konstruktion.
2. ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, gas eller vatten, eller
3. annan väsentlig förändring av lägenheten
Styrelsen får endast vägra tillstånd om åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen eller annan medlem. bostadsrättshavaren svarar för att erforderliga tillstånd från myndigheter erhålls. Förändringar ska alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt.

Till sist 

Kontakta alltid styrelsen innan du påbörjar renoveringsarbeten i din lägenhet. Styrelsen kan ge dig råd om vad du behöver tänka på för att inte skada t.ex. vattenledningar eller bärande konstruktioner. Vårdslöshet i samband med renovering kan bli dyrbart för både dig och föreningen.